XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé: MANU-TÍPIA
Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma
2500 Esztergom
Szent István tér 1.
2022. szeptember 09. – október 09.
http://varmegom.hu
Megnyitó:
2022. szeptember 09., 17.00
Megnyitja:
Féner Tamás
©
montázs a XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennállé 7 díjazott művészének munkájából, 2022

A XI. EFB - MANU PROPRIA című kiállítása 24 éve, szeptember 11-én nyílt meg. Akkor még senki sem tudhatta, hogy ez a dátum – 9/11 – később mekkora jelentőségű lesz majd a világban. Azt is csak kevesen sejtették, hogy az akkori pályázat tematikája majd negyed évszázad múlva aktuálisabb lesz, mint valaha. A digitális technika akkoriban ott tartott, hogy a 2,3 MP-es kamerákhoz már „elérhető" áron hozzá lehetett jutni. Ez manapság mosolyt csal a fotósok arcára. A Biennálé már akkor is deklarálta, hogy kiáll az archaikus fotokémiai és -technikai eljárásokkal készült alkotások mellett. A fotográfusok, képzőművészek körében ma is egyre nő az érdeklődés a MANU-TÍPIA, a kézműves, archaikus, fotografikus alapú képalkotás művelete iránt.

A XXII. EFB – MANU-TÍPIA tehát nem előzmények nélkül való. Így még nagyobb a ma művészeinek felelőssége, és nehezebb a dolguk, hogy az ilyen módon megszülető művek – a régi technikák ellenére is – maiak és érvényesek legyenek.

Archaikus technikával és kézműves eljárással készült alkotások: dagerrotípia, heliogravűr, fototípia, ferrotípia, argentotípia, nedves és száraz lemezek, cliché verre varázslatok, polaroid liftek stb. Minden használatos, de akár saját kísérletezésekkel felfedezett új vegyi eljárások eredményeit is bemutatjuk. A gyári zselatinos ezüst (foto)papírral való kidolgozás is megengedett, de a zsűri az egyedi, kézi (MANU) végső kidolgozást preferálta. Ezen a pályázaton a digitális print nem volt elfogadott. 

Kiállító művészek: Adorján Attila, Agócs József, Bakody Máté, Balogh Gábor, Baloghné Kovács Matild, Baráth Gábor, Benkőné Kovács Márta, Chochol Etelka, Cseke Evelyn, Dudás Szabolcs, Fejér János, Felicides Ildikó, Fiala de Gábor, Gábor Béla, Gábor Enikő, Gálos László, Gombos Lajos, Görbe Anita, Gyenes Kata, Haid Attila, Herendi Péter, Hupján Attila, Ilku János, Kenesei János, Kiss Gábor Gibbó, Koscsó László, Liszi Renáta, M. Fodor Éva, Méhész Balázs, Mihály András, Murvai Ervin, Nagy István, Nagy Tamás, Palotás Lehel, Papp Anita, Síró Lajos, Sógor András, Sprenc Balázs, Szabó Andrea, Szabó Maya, Szamódy Zsolt Olaf, Szemán Ferenc, Szőke Erika, Tarjáni Antal, Tuskáné Koncz Éva, Újhelyi Dalma, V. Molnár Imre, Varga Tamás, Varga Tibor, Venczel Attila, Walton Eszter, Zsila Sándor


Kurátor: Gál András