Szigethy Anna: Halott természet
Klauzál13 Galéria
1072 Budapest
Klauzál tér 13.
2022. október 14. – november 14.
http://klauzal13.hu
Megnyitó:
2022. október 14., 18.00
Megnyitja:
Boros Lili
©
Szigethy Anna: Halott természet, Budapest, 2021, digitális print luste papírra, 60x40 cm

A kiállított fotósorozaton közel három év elhasznált műanyag palackjai, dobozai láthatóak egy egyszemélyes háztartásból. Ezekkel a tárgyakkal a kiürülés után nem tudunk mit kezdeni, legjobb esetben próbálunk új funkciót találni nekik, amikor a mennyiségük miatt már ez sem működik, akkor zavartan bedobjuk a műanyag/fém feliratú kukába. Ettől a rossz érzéstől vezetve elkezdtem gyűjteni őket, és elhatároztam, hogy megpróbálom átalakítani őket; értéktelen, ámde mérhetetlenül káros voltukat megváltoztatni; de legalábbis felhívni a figyelmet a környezetünkben észrevétlenül növekvő műanyag hegyekre.

A klasszikus csendélet-festmények mintájára - úgy, mintha értékes tárgyak lennének, fotóztam őket különböző műtermi vagy otthoni környezetben, amely kompozíciókba a műanyag hol belesimul (mintha maga is egy értékes dolog lenne), hol riasztóan különválik a többi használati tárgytól, gyümölcstől.

Egységes szürkére festettem őket: ezzel elveszítették konkrét jelentésüket, hogy mire használtuk őket valaha, valamint látványosabban jelennek meg érdekes formai megoldásaik, kisebb-nagyobb különbözőségek.