MOBILFOTÓ – A NEXT-IMAGE NEMZETKÖZI PÁLYÁZAT MAGYAR NYERTESEI
Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
worldpressphoto.org / mnm.hu
2020. szeptember 24. – október 25.
Megnyitó:
Megnyitja:
©
Hajdú D. András: Nyár a nagyinál, 2020

Lovaglás, lustálkodás, dinnyeevés, tollasozás és tikkasztó hőség. Idén a járvány bezárt bennünket az országba, de a gyerekek köszönték szépen, és remekül érezték magukat a nagyinál, az osztrák határtól egy kőhajításnyira. Az ő mindennapjaikból hoztam el pillanatokat.

A fotós pályázatok és nemzetközi fotósversenyek általában elérhetetlenek azok számára, akik nem rendelkeznek valamilyen profi fényképezőgéppel és objektívvel. A Huawei Next-Image pályázata viszont mindannyiunk számára lehetőséget teremt egy nagy nemzetközi pályázaton való részvételre, hiszen a mobilfotós versenyre okoskészülékekkel készült felvételekkel lehetett nevezni. A verseny központi témája pedig nagyon aktuális, hiszen az elkapott pillanatokat, és az idei, nagyon különleges nyarat állítja a középpontba. 

A Next-Image nemzetközi mobilfotós verseny vezérgondolata az, hogyan változott meg a világ idén. Mennyiben mutat mást egy vízpart, egy erdő vagy egy távoli város? Mit kezdünk magunkkal, és hogyan éljük meg a hosszú hónapok után visszakapott, de a korábbinál mégis korlátozottabb szabadságot?

Idén olyan kategóriákat hirdettek a mobilfotós versenyen, amelyek a mindennapi élményeket helyezik a középpontba. Ehhez kapcsolódóan öt fotós, valamint egy videós kategóriában lehetett versenyezni: Near Far (Közel és távol), Good Night (Jó éjt!), Hello Life (Helló, élet), Faces (Arcok), Storyteller (Történetmesélő, 3-9 képből álló sorozat), illetve Live Moments (Élő pillanatok). 

A Next-Image mobilfotós verseny 2018-ban indult. Már az első év dicsőséget hozott a hazai indulóknak, hiszen Pávó Réka egy megrázó és megindító képpel nyerte el a szakmai zsűri 2018-as fődíját. Az idei versenyre már közel 7000 pályaművet küldtek be a magyar fotográfusok.

Kiállításunkon a magyar díjazottak képeit láthatjuk a meghívott profi fotográfusok – Hajdú D. András, Pályi Zsófia, Potyó Imre, Sopronyi Gyula, Stiller Ákos, Ljasuk Dimitry (video) – képeivel kiegészítve.

A World Press Photo kísérő kiállítása.

További információ