BRUT – TÍZEMELETESEK, ÜRES TEREK ÉS JÁTÉK
ISBN könyv+galéria
1084 Budapest
Víg utca 2.
2019. október 1. –
2019. október 31.
Megnyitó:
Megnyitja:
©
Chris Leslie

A kiállítás Marija Nemcenko és Tüdős Anna közelmúltban megjelent, azonos című könyvét mutatja be. A projekt a múlt és a jelen lakótelepeit vizsgálja, az Európa különböző részeiből vett példák alapján. A BRUT sokrétű vállalkozás, amelynek műalkotások, előadások és workshopok képezik részét, illetve mostantól egy kötet is. Célja a késő 20. század építészeti örökségét övező általános narratíva megváltoztatása és a brutalista építészet felfedezése, nem csupán esztétikai alapokon, hanem társadalmi, kulturális és politikai szempontok figyelembevételével is. A projekt a II. világháború utáni Európa városainak képét megváltoztató betonépítményeket igazi valójukban értékeli: mint megfizethető lakásokat.

Ahogyan az együttélésről, a közösségről, az egyéni és nyilvános tapasztalatokról szóló gondolatokban, úgy a kiállításban és a kiadványban is központi helyet foglalnak el az emberek, ezeknek az épületeknek a lakói.

A kiállítás segít a látogatónak átértékelni a városi épületek jövőjéről alkotott elképzeléseit, az épített környezet és a múlt utópiáinak alaposabb megismerése révén, de foglalkozik az ilyen típusú lakások lebontása nyomán támadt űrrel is, az emlékek, élmények és elmélkedések alkotta immateriális örökséggel.

További információ