Barta Zsolt Péter: Barta 60 - Testek
Artphoto Galéria
1111 Budapest
Bartók Béla út 30.
2022. november 15. – december 22.
http://artphoto.hu
Megnyitó:
Megnyitja:
©
Barta Zsolt Péter: Lili, Kétbodony, 2005, archív print Hahnemühle papíron, 50x40 cm

Az idén 60 éves fotográfus munkásságából mutatunk be válogatást a kezdetektől napjainkig. „A dolgok anatómiája érdekel" – nyilatkozta nemrég az alkotó. Barta Zsolt Péter műveinek nagy hányada kötődik valamilyen módon a testábrázoláshoz, ami már kezdetektől meghatározó volt és máig fontos számára.
Erről ő maga így ír:
"A művészeti fotográfia terén érzékelhető volt az elfordulás a direkt politikai viszonyoktól, indulásomkor (1980-ban) ilyen volt a testtel, illetve a testképpel való foglalkozás, ami a szocializmusban már önmagában is tabunak számított. Ez a látszólagosan apolitikus gesztus azonban nem jelentett politikai éretlenséget, hanem kevésbé direkten, illetve jóval áttételesebben fogalmazott meg újabb eszmeiséget, esztétikába ágyazott generációs élményanyagot és magát a korérzetet."

A fotográfia és a képzőművészet határterületén készíti fotográfiáit, amit jól mutat, hogy mára kilenc nemzetközi és hazai múzeum őrzi vásárlás útján bekerült munkáit, ebből öt fotográfiai profilú és négy képzőművészeti. Mostanáig közel 40 hazai és nemzetközi (európai és amerikai) magángyűjteményben találhatók meg munkásságának darabjai, továbbá két megjelent albumban (CodeX 2007, Csarnok 2009) jelentette meg képeit.