SZOLGA HAJNAL: BLINDAGE
Igor Metropol
1116 Budapest, Sztregova utca 1., IV. emelet
igormetropol.hu
2020. október 14–27.
Megnyitó:
2020. október 14., 19:30
Megnyitja:
©
Szolga Hajnal: Curfew, 2020, zselatinos ezüst nagyítás, 40 x 50 cm

Szolga Hajnal Berlinben élő vizuális művész, fotográfus. Művei társadalomkritikai szemlélettel bírnak, ökológiai és kulturális kérdéseket járnak körül. Narratív fényképsorozatai a tömegfogyasztás szociális és pszichológiai hatásaira összpontosítanak, emellett tanulmányozza az emberi viselkedést, és ennek befolyását a természetre. Az emberek és a környezetük kapcsolatát, többnyire az éghajlatváltozás következményeit ábrázolja szubjektív, futurisztikus vízióin keresztül.

Kiállítása az Igor Metropol rezidenciaprogramjának keretében valósul meg, ahol a Curfew és a Survival Traces munkáiból mutat be egy válogatást. E két, analóg technikával készült fotósorozat szintén az ember és környezetének kapcsolatára fókuszál, és vizuális narrációval egy társadalomkritikai üzenetet fogalmaz meg. Az ember által épített környezet posztindusztriális esztétikája és a hanyatló természet-atmoszféra reális ábrázolása egy apokaliptikus szcenáriót idéz. A statikus fekete-fehér képek némaságba és mozdulatlanságba forduló hangulatot keltenek, és egy társadalmi vagy környezeti katasztrófát követő állapotot feltételeznek, ahol a néző saját vizuális interpretációja során szabad utat kap a történet leképezéséhez.

A látogató emellett betekintést nyerhet az alkotás folyamatába is, hiszen a művész egy hónapos tartózkodása alatt új, kísérleti "fotófestményeket" is készít a fotólabor eszköztárának és technikáinak segítségével.

A megnyitót követő alkotói hetek során a tér kiegészül, folyamatosan átalakul, és újabb alkotások készülnek. A folyamat nyitott, és látogatható: hétköznaponként 14:00–19:00 óra között, vagy előzetes egyeztetés során más idősávokban is. A teljes átalakulást a rezidens program végén zenei performansszal összekötött finisszázs zárja. További információ: +49 176 417 301 03